Όλοι έχετε βρεθεί σε θρησκευτικούς γάμους και όλοι έχετε παρατηρήσει τις λεπτομέρειες. Το νυφικό της νύφης, τη γραβάτα του γαμπρού, τις μπομπονιέρες, τον στολισμό, τα ρούχα της συμπεθέρας και τι χτένισμα επέλεξε η κουμπάρα! Όλοι έχετε παρατηρήσει τα στέφανα, όλοι έχετε παρατηρήσει αν η νύφη πάτησε το πόδι του γαμπρού και αν ο παπάς ήταν αυστηρός. Έχετε όμως παρακολουθήσει ποτέ τα λόγια του παπά; Έχετε σκεφτεί ποτέ τι σημαίνουν όλες οι ευχές που διαβάζει ο πάτερ κατά τη διάρκεια του Μυστηρίου;
«Ἡ γυνή σου ὡς ἄμπελος εὐθηνοῦσα ἐν τοῖς κλίτεσι τῆς οἰκίας σου».
Με αυτήν τη φράση η σύζυγος παρομοιάζεται με ανθισμένο αμπέλι, γεμάτο καρπούς. Με αυτήν την σύζυγο που είναι συνετή, παραγωγική και καλοσυνάτη το σπίτι του γαμπρού θα είναι πάντα ανθισμένο, πλούσιο και γεμάτο χαρά.
«Τήν κοίτην αὐτῶν ἀνεπιβούλευτον διατήρησον»
Με αυτήν τη φράση αναφερόμαστε στην πίστη μεταξύ των δυο συζύγων. Το να είναι πιστοί ο ένας στον άλλον θα είναι το βασικό θεμέλιο για να διατηρηθεί η σχέση τους ακέραιη, όμορφη, ασφαλής και το ‘’βασίλειο’’ τους να ευδοκιμήσει με επιτυχία.
«Καί δός αὐτοῖς ἀπό τῆς δρόσου τοῦ οὐρανοῦ ἄνωθεν καί ἀπό τῆς πιότητος τῆς γῆς»
Με αυτήν τη φράση της Παλαιάς Διαθήκης, ο πάτερ κάνει επίκληση ζητώντας τα καλύτερα αγαθά για την νέα ζωή του ζευγαριού. Πρώτα τα πνευματικά αγαθά, αγάπη, ευλογία, πίστη και μετά τα γήινα αγαθά, υγεία, πλούτο, δόξα. Ό όρος ‘’πιότητος της γης’’ σημαίνει κυριολεκτικά γόνιμο και εύφορο έδαφος.
«Δωρούμενος ἅμα καί τοῖς συμπαροῦσι πάντα τά πρός σωτηρίαν αἰτήματα»
Αυτή η φράση αναφέρεται ουσιαστικά στους οικείους του ζευγαριού που παρακολουθούν εκείνη την στιγμή το Μυστήριο του γάμου και προσεύχονται μαζί τους.
«Ἕνεκεν τούτου καταλείψει ἄνθρωπος τόν πατέρα αὐτοῦ καί τήν μητέρα, καί προσκολληθήσεται πρός τήν γυναῖκα αὐτοῦ»
Όπως πολύ σωστά γνώριζαν οι παλιοί, με αυτήν τη φράση παρακινεί το ζευγάρι να σέβεται μεν τους γονείς του αλλά εμμέσως πλην σαφώς να βάζει όρια στην επιρροή τους, καθώς πλέον έχει ξεκινήσει τη δική του οικογένεια, στην οποία θα πρέπει πλεόν να ρίχνει το βάρος. Παράλληλα, το ίδιο ισχύει και με την αντίστροφη έννοια, το ζευγάρι δε θα πρέπει να αφιερώνει όλη του την προσοχή στους αγαπημένους του γονείς παραμελώντας τη δική του πλέον οικογένεια.
«Εὐχαί γονέων στηρίζουσι θεμέλια οἴκων»
Αυτή η αυτονόητη φράση λέγεται ούτως ή άλλως μεταξύ γονιών και παιδιών (‘’Δώσ’μου την ευχή σου’’). Και είναι από τις πιο όμορφες αλήθειες, καθώς αυτό ακριβώς οφείλουν να είναι οι γονείς για το κάθε ζευγάρι. Τα εφόδια που χρειάζονται για την πορεία τους, η υποστήριξη στα δύσκολα και στα εύκολα, το θεμέλιο που θα στηρίξει ολόκληρη την πορεία τους.
«Καί ἅρμοσον τόν δοῦλόν σου (τόνδε), καί τήν δούλην σου (τήνδε), ὅτι παρά σοῦ ἁρμόζεται ἀνδρί γυνή»
Είναι το σημείο στο οποίο ο παπάς ενώνει τα χέρια του ζευγαριού ως ένδειξη μιας σχέσης αδιάλυτης μεταξύ τους και ως ένδειξη ενός γάμου στον οποίο όλα θα είναι κοινά με την συνειδητή απόφαση του ζευγαριού.
«Εἶτα τίθησι τά Στέφανα ἐπὶ τάς κεφαλάς τῶν Νυμφίων»
Είναι η στιγμή που ο παπάς τοποθετεί τα στέφανα στα κεφάλια των συζύγων. Τα στέφανα συμβολίζουν αφενός την νίκη, καθώς το ζευγάρι κατάφερε να παραμείνει αγνό, αφετέρου την αιωνιότητα, καθώς όντας κυκλικού σχήματος και ενωμένα μεταξύ τους, δεν έχουν αρχή μέση και τέλος. Έτσι ακριβώς και ο γάμος του ζευγαριού θα συνεχιστεί εις την αιωνιότητα και θα είναι γεμάτος δόξα και τιμή.
«Τίμιον αὐτοῖς τόν γάμον ἀνάδειξον· ἀμίαντον αὐτῶν τήν κοίτην διατήρησον· ἀκηλίδωτον αὐτῶν τήν συμβίωσιν διαμεῖναι εὐδόκησον»
Άλλο ένα σημείο στο οποίο τονίζεται πως το ζευγάρι πρέπει να παραμείνει πιστό στην μεταξύ τους σχέση και να μην επιτρέψει να εισβάλλουν πειρασμοί ή προστριβές που θα δημιουργήσουν προβλήματα στην κοινή τους πορεία. Να μην επιτρέπουν κοινώς σε τίποτα να ‘’μολύνει’’ τον γάμο τους.
«Ἅγιοι Μάρτυρες, οἱ καλῶς ἀθλήσαντες καί στεφανωθέντες»
Σε αυτό το σημείο, οι σύζυγοι παρομοιάζονται με αθλητές που θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να κοπιάσουν για να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της ζωής στο εξής, γιατί κακά τα ψέμματα, κανένας δρόμος στη ζωή δεν είναι πάντα και μόνο ανθόσπαρτος.
«Μεγαλύνθητι, Νυμφίε, ὡς ὁ Ἀβραάμ…» και
«Καί σύ, Νύμφη, μεγαλύνθητι ὡς ἡ Σάρρα…»
Με αυτές τις φράσεις ο παπάς απευθύνεται προσωπικά στον Νυμφίο (τον γαμπρό) και προσωπικά στην νύφη, υπενθυμίζοντας τους πως η δέσμευση με την οποία συμφωνούν τελώντας αυτόν το γάμο είναι κάτι που πρέπει να πάρουν στα σοβαρά και να πορευθούν αναλόγως.
«Οὕς ὁ Θεός συνέζευξεν, ἄνθρωπος μή χωριζέτω»
Η πιο γνωστή φράση του γάμου, με την οποία ο παπάς υπενθυμίζει στο ζευγάρι πως ο γάμος είναι ένας δεσμός αδιάρρηκτος, συνεπώς δεν είναι μια απόφαση που πρέπει να λαμβάνεται απερίσκεπτα. Επιπλέον, αυτό το καμπανάκι χτυπάει και προς συγγενείς και τρίτους, οι οποίοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως ένας γάμος δεν διαλύεται εύκολα, καθώς έχει χτιστεί με κόπο, προσπάθεια και αγάπη και είναι μια σχέση ιερή και ευλογημένη.
Η ώρα η Καλή λοιπόν σε όσους παντρεύονται
και Βίον Ανθόσπαρτον!